Ekonomi

Rusya-Çin ticareti 150 milyar dolara yaklaşıyor

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Çin Devlet Konseyi Başbakanı Li Keqiang’ın da katıldığı iki ülke hükümet liderlerinin 27’nci olağan toplantısında video konferans formülüyle değerlendirmelerde bulundu. Rusya’nın Çin’e enerji kaynakları ihracatını artırdığına işaret eden Mishustin, “Doğal gaz, petrol ve kömür arzımız artıyor. Çin’de nükleer santral inşaatları Rusya’nın da katılımıyla devam ediyor. Mevcut tüm sözleşme yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlamaya ve bu alanda yeni büyük projeler üzerinde çalışmaya hazırız.”

“Ticaretin yarısı ulusal para birimiyle yapılıyor”

İki ülke arasındaki ticarette ulusal para birimlerinin payının da arttığına vurgu yapan Mişustin, “Ticaretimizin neredeyse yarısını ulusal para birimleriyle gerçekleştirmemiz son derece önemli. Bu tür ödemeler ticarette hakim durumda olmalıdır. Çok kutuplu dünyanın egemen ekonomik ve mali politikasının mantığı budur.

Mişustin, çeşitli kısıtlamalara rağmen Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacminin bu yılın ilk 10 ayının prestijiyle 150 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Rusya ve Çin’in bazı küresel meselelerde ortak bir yaklaşıma sahip olduğunu anlatan Mishustin, “Birlikte çok kutuplu bir uluslararası ilişkiler mimarisinin oluşturulmasını savunuyoruz. Ortaya çıkan zorluklara ve artan dış baskıya birlikte göğüs germeye hazırız.”

Rus petrol ambargosu ve tavan fiyat uygulaması başladı

AB ülkelerinin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrolün ithalatını yasaklama ve varil başına 60 dolar tavan fiyat koyma kararı dün prestijle başladı. Böylece AB ülkeleri denizden tankerle taşınan Rus petrolünü alamayacak. Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyatın üzerinde satılması durumunda G7 ve AB ülkelerindeki şirketler bu petrol için nakliye, sigorta ve komisyonculuk gibi çeşitli hizmetleri sağlayamayacaktır. Bu hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlenmesi gerekecektir. Rus petrolü için 60 dolarlık tavan fiyatın yanı sıra yeni bir fiyat sınırlama mekanizmasının kurulması da lafın konusu. Bu sistem, Rus petrolünün tavan fiyatının dünya piyasasındaki fiyatların yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak. Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat 2 ayda bir yeniden değerlenecek. Rusya, dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu üretiyor. Öte yandan Rus yetkililer tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacaklarını açıkladı. AB ülkeleri de 10 Ağustos’ta Rusya’dan kömür ithalatını yasakladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu