Ekonomi

Norveçli şirket Kuzey Irak’ta petrol üretimini durdurdu

Norveç petrol şirketi DNO, Irak merkezi hükümetinin talimatıyla Kerkük-Ceyhan boru hattından petrol sevkiyatına ara verilmesinin ardından Bölgesel Kürt Yönetimi topraklarında bulunan sahalarında üretimi durdurmaya başladı.

Irak, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattı sınırından çıkardığı petrolü ihraç etmesine izin veren Ankara’nın iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle 2014 yılında Türkiye aleyhine açtığı tahkim davasını kazandığını duyurdu. iki ülke.

Ankara daha sonra Ceyhan terminaline petrol akışını durdurarak bölgede petrol üretiminin durmasına yol açabilecek bir durum yarattı.

DNO, sevkiyat boru sınırında durduktan sonra üretimi depolama tanklarına yönlendirdi. Ancak tanklar yalnızca birkaç günlük üretimi depolayabilir.

Şirket, 2022 yılında Tawke ve Peshkabir sahalarında günde ortalama 107 bin varil petrol üretti. Bu hacim, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin ihraç ettiği petrolün dörtte birini oluşturuyor.

DNO CEO’su Bijan Mossavar-Rahmani, “Küresel finans piyasalarının kırılgan olduğu bir dönemde arz kesintisinin petrol fiyatları üzerindeki potansiyel etkisi düşünüldüğünde, durumun bu noktaya gelmesi üzücü” dedi.

DNO, elektrik kesintisinden önce boru hattı aracılığıyla günlük 400.000 varil Kürt petrolü ve 70.000 varil Irak petrolünün sevk edildiğini belirtti.

haberbeyagac.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu