Ekonomi

Bakan Kirişci: “Yusufeli Barajı’nda su seviyesi 73 metreye yükseldi”

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nda su seviyesinin 73 metreye ulaştığını belirterek, “Bundan sonra su depolanacak. 20 Ağustos’ta baraj rezervuarında günlük maksimum 1 metre su yükselmesi olacak.2023 yılında test üretimine başlamayı planlıyoruz.390 gün sonunda barajın maksimum işletme düzeyine, 710 metreye ulaşılacak ve tam kapasite enerji üretimine başlanacak.”

275 metre yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer barajlar kategorisinde Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise beşinci yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nda su seviyesi 73 metreye ulaştı. 34 milyar TL’ye mal olan ve 2,5 milyon kişinin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilen Yusufeli Barajı’nda 20 Ağustos 2023’te test üretimine başlanacak. 710 metreye ulaşarak tam kapasite elektrik üretmeye başlayacak olan Yusufeli Barajı, 750 bin yerli ve milli TOGG otomobilin enerjisini üretebilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 22 Kasım’da düzenlenen törenin ardından su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı’nda Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci incelemelerde bulundu. Baraj gövdesi ve santralde incelemelerde bulunan Bakan Kirişci bölümünde, basına açıklamalarda bulundu.

Bakan Kirişci, 2002’de 276 olan baraj sayısının 992’ye ulaştığını belirterek, “Uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından tamamlanan bu devasa mühendislik işi proje, inşaat, elektromekanik, kamulaştırma, yeniden yerleşim ve diğer faaliyetler.Ülkemizin en yüksek barajı olan Yusufeli, 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer barajlar kategorisinde dünyanın 5. yüksek barajıdır. yaklaşık bir mühendislik dehası olarak, insanımızın inandığı zaman neler yapabileceğini geleceğe gösterecek.Deriner, Ermenek, Obruk, Reyhanlı, Çine Adnan Menderes, Akköprü gibi dev tesisler barajlarımızdan sadece birkaçı. AK Parti Hükümetleri çok değerli ama Yusufeli Barajı ve HES ihtişamı ve görkemiyle Türk Yüzyılının simge eserlerinden biridir.” konuştu.

“Yusufeli Barajı ve HES TOGG 750 Bin Yerli ve Milli Otomobil Gücünde”

Bakan Kirişci, Çoruh’un incisi Yusufeli Barajı’nın Türkiye’nin yüzyılının enerjisini üreteceğini belirterek, “Türk mühendislerinin alın teri olan Yusufeli Barajı’nda 2015 yılında elektrik üretimine başlanması planlanıyor. Bu yılın Aralık ayında veya Şubat 2024’te tam kapasite.Barajımızın devretme gücü 558 MW, yıllık ortalama elektrik üretimi 1 milyar 900 milyon kilovat saat.Bu tedbir yıllık 2,5 enerji ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. milyon kişi Bu üretim tedbiri Antalya kadar büyük bir şehrin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanması anlamına gelmektedir.Yusufeli Barajı ve HES 750 bin Bu muhteşem tesis üreteceği enerji ile ekonomimize yılda 5 milyar TL katma değer sağlayacak. Yusufeli Barajı ve HES, Çoruh Nehri’nin akış rejimini, altındaki barajların en yüksek verimle çalışacak şekilde ayarlama kabiliyetine sahiptir.Artvin, Deriner, Borçka ve M.’deki tek depolama tesisidir. uratlı barajlarının elektrik üretim kapasitesi yaklaşık yüzde 15 oranında. Yusufeli Barajı ve HES’in devreye girmesiyle birlikte ülkemizin toplam hidroelektrik üretim kapasitesi yüzde 2 artacak. Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri’nin getireceği yağışları önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünü uzatacak ve Çoruh Nehri’nde oluşabilecek taşkın riskini azaltacaktır.

“Şu ana kadar 73 milyon metreküp su depolandı ve su seviyesi 73 metreye yükseldi”

390 gün sonunda barajın maksimum işletme kotu olan 710 metreye ulaşılacağını, tam kapasite ile enerji üretimine başlanacaklarını belirten Bakan Kirişci, “Yusufeli Barajı, şahsi olarak 22 Kasım 2022’de su tutmaya başladı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ve talimatıyla milyon metreküp su depolandı ve su seviyesi 73 metreye yükseldi.Önümüzdeki dönemde denetim altında su depolanacak.Test üretimine 2019 yılında başlamayı planlıyoruz. 20 Ağustos 2023 tarihinde baraj göletinde günlük maksimum 1 metre su yükselmesi şeklinde 710 metreye ulaşarak tam kapasite ile elektrik üretimine başlanacaktır. yaklaşık 2,1 milyar metreküp, su ölçüsü de İzmir’in 6 yılda tükettiği içme ve kullanma suyuna eşdeğer” dedi.

“Yusufeli ilçemizin yapımını burada yaşayan vatandaşlarımızın görüşlerini alarak planladık.”

Sakut, Tekkale ve Yansıtıcılar lokasyonlarında yürütülen çalışmalar sonucunda 2 bin 698 konut ve 323 dükkanın inşaatının tamamlandığını kaydeden Bakan Kirişci, “Yusufeli ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızın görüşlerini alarak yeniden yapılanmasını planladık. Yusufeli Barajı ve HES Projesi ile eski yerleşim yerine göre daha çağdaş kentleşmeye sahip ve birçok yönden örnek teşkil eden yeni yerleşim yerleri kurulmuştur. planlamada geleneksel ve kültürel şehir yaşamının korunmasına öncelik verdik.Burada son yıllarda tüm dünyada büyük ilgi gören doğaya duyarlı,sakin,yavaş şehir modelini benimsedik.Bu model Aslında cennetten bir köşe olan Karadeniz bölgemizin eşsizliği ve güzel Artvin kimliğine de en uygun model olmuştur. ünlü. Burada çevreye ve doğaya değer verdiğimiz için hiçbir vatandaşımızın bahse girmemesi için diğer ilgili Bakanlıklar ile yakın işbirliği ve uyum içinde hassasiyet ve kararlılıkla çalışıyoruz. Sakut, Tekkale ve Yansıtıcılar lokasyonlarında yürütülen çalışmalar sonucunda 2 bin 698 konut ve 323 dükkanın inşaatı tamamlandı. Tekkale, Etraflı, İşhan, Yeniköy, Çeltikdüzü, Meşecik, Irmakyanı köylerinde 507 konut ve 10 dükkan tamamlandı. Köylerde tarımsal faaliyetler için 400 Sayılı Milli Emlak Tebliği’ne göre hazine arazileri verilmektedir. Bu yerlerin tesviye çalışmaları DSİ tarafından yapılmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız çeşitli nedenlerle hak sahibi olamayan veya mevcut ticari faaliyetine uygun bir dükkan için kura çekemeyen vatandaşlarımız için Yusufeli Belediyesi aracılığıyla yeni yerleşim yerinde uygun gayrimenkul üzerinde irtifak hakkı tesis etmekte ve Depo ihtiyacı olanlar. Gerekli zeminlerde ıslah ve istinat duvarı çalışmaları da DSİ tarafından yapılmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tahsis ettiği ödenek ile Artvin Valiliği tarafından 38 adet adi dükkân ihale edilerek inşaatına başlandı. 25 adet küçük sanayi dükkanı için ihale hazırlıkları devam ediyor. 51 adet dükkan ve 23 adet işyerinin yapımı Yusufeli Belediyesi tarafından ihale edilerek yapım çalışmalarına başlandı. Bir kez daha altını çizmek isterim: Herkes mutlu olsun, burada tek bir vatandaş mağdur olmayacak” dedi.

“Toplam 105 bin ağaç dikildi”

Bakan Kirişci, yeni Yusufeli yerleşim merkezinin yeşillendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, “Biz de Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde yeni Yusufeli yerleşim merkezinin daha yeşil görünmesi için ağaçlandırma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bilirsiniz Karadeniz Artvin tüm dünyada yeşiliyle tanınır: Burada yeşilin binlerce tonunu görmek, buna göre yeni Yusufeli’nin yeşilliğiyle, doğasıyla Artvin’in ve bölgemizin en beğenilen yerleşim yerlerinden biri olmasını istiyoruz. -Geleneksel mimariye uygun, güler yüzlü, modern yapılar ve sosyal tesisler ve bunun için çalışıyoruz.İnşallah Yusufeli ilçemizi yeşillendireceğiz.Buraya DSİ tarafından bugüne kadar 14 bin 250 ağaç dikildi.Ayrıca, 30 bin metrekare çim dikimi hedeflendi.Ayrıca Orman Bölge Müdürlüğümüz tarafından bir kısmı eski yerleşim yerleri olmak üzere 81 bin 280 fidan dikildi.9 bin 70 ağaç dikildi. , fabrikadan çıkarılarak yeni yerleşim yerine taşındı. Toplamda 105 bin ağaç dikildi” dedi.

“Bereketli toprakların sular altında kalmasına izin vermedik”

Bakan Kirişci, baraj gölü altında kalacak 1 milyon metreküplük verimli tarım arazisinin yeni yerleşim yerine taşındığını belirterek, “Buradaki tarım arazilerini titizlikle değerlendiriyoruz. sular altında kaldı.600 bin metreküp toprağı yerine taşıdık.600 bin metreküp toprağın kaldırılması için çalışma devam ediyor.Ülkemizde bir avuç toprağın bile boşa gitmesine izin vermeyeceğiz.Bereketli topraklar uygun tarım ve suyun verimli kullanılması AK Parti hükümetlerimizin ve Bakanlığımızın kırmızı çizgileridir.Ayrıca sular altında kalacak 2 bin mezarlığın da çalışmaları devam ediyor.İlçe merkezi ve köylerde yeni mezarlık alanlarına taşındı. Taşınma aşamasında hane başına 3 bin TL bağış yapılmıştır.Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazine arazisinden ahır ve mandıra yapılması için yer ayrılmıştır. r ilçe merkezi ve köylerde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız. tahsis edilir. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün eski ilçe merkezinde bireysel olarak hayvan yetiştiren vatandaşlarımız için alt yapısını hazırladığı bölgeye belediye tarafından ahırlar yapıldı. Çok sayıda büyükbaş hayvan yetiştiren vatandaşlarımız için belirlenen alan düzenlemeleri yine DSİ’nin makinaları ile yapılıyor. Yusufeli’nde yerleşim çalışmalarını yürütürken sokak hayvanlarını da unutmadık. STK’larla iş birliği içinde Ardanuç ilçesinde ameliyathaneli hayvan toplama merkezi inşa edildi. Eski Yusufeli ilçemizde yaşayan yaklaşık 500 sokak köpeği toplanarak buraya götürüldü” dedi.

Bakan Kirişci, “Bu dev projeyle sadece baraj yapılmadı. Yusufeli Barajı ve HES projesinde 110 kilometre yol, 46 tünel, 23 köprü ve 141 menfez yapıldı. Karşılaştırma yapmak gerekirse Cumhuriyet tarihi boyunca. 2002 yılına kadar 79 yıl sürdü. Türkiye’de toplam 50 kilometre tünel yapıldı. Yusufeli Barajı ve HES projesinde sadece 62 kilometrelik tünel yapıldı” dedi. – ARTVİN

golmarmarahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu