Haber

ABD ile Kıbrıs’ta savaş gemileri gerilimi

Kuzey Kıbrıs yönetiminin ardından ABD Donanmasının AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolünde bulunan Limasol Limanı’na yaptığı ziyaretle ilgili olarak USS Arleigh Burke adlı güdümlü füze destroyerinin ziyaretine Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın ABD destroyeri USS Arleigh Burke’ün Rum Yönetimi limanlarından birine demirlediğine ilişkin açıklamasını kuvvetle destekliyoruz. Defalarca dile getirdiğimiz gibi Kıbrıs Türk tarafının bölgede attığı istikrarsızlaştırıcı adımlar, bu ülkenin Ada’da uzun yıllardır sürdürdüğü tarafsız konumunu zedelemekte, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün önüne geçmektedir. Kıbrıs’ta. ABD’yi bu politikaları gözden geçirmeye davet ediyoruz” denildi.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta garantör devlet olduğu hatırlatılarak, “Kıbrıs Türklerinin meşru hak ve menfaatlerinin her koşulda kararlılıkla savunulmaya devam edileceği” vurgulandı.

KUZEY KIBRIS: ABD AÇIKÇA TARAFLAR ALIYOR

Dünyada sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’de görev yapan ABD 6. Filosuna bağlı USS Arleigh Burke ve saldırı denizaltısının USS San Juan, yakın zamanda gönderildi. Limana uğradığını belirterek, “Amerikan donanmasına ait savaş gemilerinin kısa sürede iki kez adaya transferi, ABD’nin Ada’daki dengeleri hiçe saymasının ve açıkça taraf tutmasının yeni bir örneğidir. ABD’nin olayın vahametini örtbas etmek için kullandığı sözde ‘ortaklık’ ve ‘planlı ziyaret’ de inandırıcı olmaktan uzaktır.”

KKTC’den yapılan açıklamada, “ABD’nin 2022 yılında GKRY’ye silah satışı yasağını tamamen kaldırdığı ve akabinde askeri iş birliğini ileriye taşıyarak, Rum tarafını Ulusal Muhafız Bürosu Devlet Ortaklığı’na dahil ettiği” hatırlatıldı. ABD Savunma Bakanlığı kapsamında Program”. Açıklamada, ABD’nin Rumlara karşı güçlenen askeri takviyesi karşısında “Kıbrıs Türklerinin güvenliğini sağlamak için gerekli tüm adımların her zaman olduğu gibi Anavatan Türkiye ile birlikte atılmaya devam edileceği” vurgulandı. yönetim. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu