Ekonomi

Rus uzmanlardan dolar tahmini!

Ajansın görüştüğü uzmanlara göre, Rus para biriminin bu yılın ikinci çeyreğinde bir miktar güçlenmesi beklenirken, doların yıl sonuna kadar muhtemelen 80 rubleyi aşan bir aralığa geçeceği kaydedildi. çeşitli koşullar nedeniyle artık Mart 2022 değerlerine ulaşamayacak.

RUBLE ZAYIFLIĞI NEDEN?

Rublenin dolar ve euro karşısında üst üste üçüncü çeyrekte değer kaybederken, 31 Mart’ta dolar kurunun 77,95 rubleye, euronun ise 84,79 rubleye ulaştığını hatırlatan uzmanlar, bunun nedenini döviz talebindeki artışa bağlıyor. .

Otkritie Bank analisti Oleg Syrovatkin, ithalatın geçen yılki düşüşün ardından tamamen toparlanırken, ihracatçıların gelirlerdeki düşüş nedeniyle Moskova Borsası’nda (MOEX) daha az döviz sattığını belirterek, bu durumun döviz arzının azalmasına yol açtığını sözlerine ekledi.

Uzman ayrıca, petrol fiyatlarındaki ve Rus petrolündeki değerli düşüşlerin ihracat gelirlerinde düşüşe yol açtığını da sözlerine ekledi.

Yatırım şirketi Alfa Capital analisti Alexander Dzhioev, Rusya’nın ulusal para birimi için temel bir temel olan 2021 yılı civarındaki pozitif ticaret istikrarını hala koruduğuna dikkat çekti. görebilirsin, dedi.

Dzhioev, petrol sektörüne yönelik yeni vergilendirme planının yanı sıra petrol fiyatlarındaki düşüşün Batı yaptırımları ve petrol ambargosu ile desteklendiğinin altını çizdi.

Finam analisti Aleksandr Potavin ise Rusya ekonomisinin ve emtia ihracatçılarının dış yaptırımlara uyum sürecinin birkaç ay daha devam edeceğine inanıyor ve bu süreçten sonra ülkeye döviz akışına ilişkin durumun düzeleceğini düşünüyor. iyileşebilir ve ruble döviz kuru ilkbaharda istikrar kazanacaktır.

Uzman, rubledeki düşüşün hükümet tarafından da desteklendiğini söylerken, “Öte yandan dolar ve avrodaki yükseliş ithalatçılar için dezavantajlı görülebilir çünkü döviz kurlarındaki önemli artış faizleri düşürüyor. ithal mal getirmenin karlılığı.”

BKS Yatırım Dünyası yakın gelecekte rublede ölçülü bir güçlenme öngörürken, bir yıl içinde doların 72 ruble, euronun ise 80 ruble seviyelerinde olacağını öngörüyor.

Freedom Finance küresel analistleri dolar kurunun en az yaz başına kadar 75-80 ruble aralığında olacağını öngörürken, diğer yatırım hizmeti Finam uzmanlarının iddiaları ikinci çeyrek için 73-80 ruble aralığında.

YIL SONU KURU KURU TAHMİNLERİ

Alfa Capital, yıl sonu için dolar kuru varsayımının 65 ila 75 ruble aralığında olduğunu açıklarken, bazı uzmanlar da rublenin gelecekte daha değerli bir şekilde zayıflamasını bekliyor. Böylece Tsifra Broker analistleri, dolar kurunun jeopolitik duruma bağlı olarak yıl sonunda 72-84 ruble civarında olacağını tahmin ediyor.

VEB.RF YIL SONU DOLAR KURU TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Rusya’daki ekonomik kalkınma projelerini finanse etmek için kurulan devlet yatırım bankası VEB.RF’nin baş ekonomisti Andrey Klepach, 2023 sonuna kadar bekledikleri dolar kuru varsayımını açıkladı.

Altay Bölgesi’nde düzenlenen Kış Tahıl Konferansı’nda konuşan Klepach, mevcut seviyede 74-75 ruble bandında bulunan dolar kurunun yıl sonuna kadar devam edeceğini, gelecekte daha da güçleneceğini söyledi. .

Geçen yıl Şubat ve Mart başında yaşanan paniğin ardından rublenin güçlenip istikrara kavuştuğunu hatırlatan uzman, şöyle konuştu: “Bu yıl sonunda dolar kurundan bahsedecek olursak, enerjiye yönelik yeni yaptırımlar sonucunda yıl sonuna kadar 74-75 ruble civarında olacak. Ardından doğrudan sermaye çıkışlarının azalmaya devam edeceğini ve petrol ve gaz fiyatlarının artacağını düşünüyoruz.”söz konusu.

Klepach, iddialarına göre ticaret istikrarındaki düşüşle birlikte döviz arzının azaldığını vurgulayarak, buna rublenin tepki gösterdiğini sözlerine ekledi. (gazetemru)

ezinehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu