Ekonomi

Eskişehir TMO Hububat Alımında Rekor Kırdı

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde hububat alımı yapan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), günde bin ton ile son yılların en yüksek rakamına ulaşarak rekor kırdı.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tahıl hasadına da başlandı. Emeklerini hasat eden üreticiler satış süreçlerine başladı. Yağışlar nedeniyle rekoltenin oldukça yüksek olduğu harman döneminde Toprak Mahsulleri Ofisi, fiyatları ton başına buğday için 8 bin 250 lira artı bin lira, arpa için 7 bin lira artı 500 lira olarak açıkladı. Harman döneminde yaşanan yoğunluk nedeniyle randevu alamayan çiftçiler tedirgin olsa da yapılan düzenleme ile bu sorun ortadan kalktı. TMO Eskişehir Şube Müdürlüğü Seyitgazi Alım Noktası son yılların en yoğun alımıdır. Bölgede geçen yıl 250 ton tahıl satın alınırken bu yıl bu rakam 4 katına çıkarak bin tona ulaştı. Öyle ki, Toprak Mahsulleri Ofisi, ilçedeki istifleme için 67 dönüm araziyi kiraladı. Verimlilik artışı Eskişehir ve bölge için rekor olarak nitelendirildi.

“Eskişehir TMO’nun satın alma tarihinde rekor seviyeye gelindi”

Yaşanan sevindirici verim hakkında konuşan Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erhan Fazilet, “Hububat ekiminde önceki yıllara göre yüzde 15 artış var. iyi yağış Geçen yıl 2022’de günde 250 ton adet gerçekleşirken harman döneminde toplamda 5 bin tonluk alım yapıldı.Bu yıl bu sayı 4 kat olmak üzere yaklaşık 250 tona çıkarıldı. “Şu anda hem Seyitgazi tarihinde hem de Eskişehir TMO tarihinde rekor seviyeye gelindi” dedi.

“Satın alma faaliyetimiz devam ediyor”

TMO alım noktasındaki işlemlerin sorunsuz bir şekilde ilerlediğine işaret eden Başkan Erdem, şöyle devam etti;

“Şu anda alım faaliyetimiz sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Üreticilerimiz de bu çalışmalardan çok memnun. Randevu sistemine göre günde bin ton alım yapılıyor. İlk başlarda evet bir yoğunluk vardı. Ancak üreticilerimiz tarladan topladığı gibi çabuk getirmek istiyor.Yoğunluk oldu.Burada randevu alamama gibi durumlarla karşılaşan çiftçiler olmuş olabilir. yapılan çalışmalarda bu randevu sorunu çözüldü ve sorunsuz bir şekilde devam ediyor.Doğal olarak TMO bu şekilde alım yapmasaydı piyasadaki buğday 5-6 TL bandında ama TMO devam ettiği için sürekli ve artan alımlar, piyasadaki TMO fiyatlarına doğru yaklaşmaya başladı, bu da üreticilerimizi rahatlatacaktır diye düşünüyorum.”

“TMO olmazsa çiftçi perişan olur”

Hasadını bitiren Seyitgazi çiftçilerinden Mehmet Çorapsız, “Rekolte normaldi, yağışlarımız geldi. Önceki yıllara göre mahsullerimiz güzel. Yani silolarda bir aksama görmedim, bir sıkıntı olmadı. sorun.Geldik arpayı imha ettik.Buğdayda bir sıkıntı yoktu.TMO’suz çiftçi perişan oldu.Dün buğdayı da verdim”Tonu 8 bin 200 lira yazdılar. Bunun için bin TL ek ödeme var, toplamda 9 bin 200 TL. Bu fiyatlar tüccar için 5 bin – 5 bin 500 TL civarında. Büyük bir fark var. Devlet ve TMO olmayınca bu konular çok talihsiz. “Yani şimdilik bu kadar yeter. Devletin alımı piyasaya göre çok farklı. Ton başına en az 2 bin TL fark var” dedi. – ESKİŞEHİR

haber-kahta.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu