Ekonomi

Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında bütçe açığı hedefi belirlendi

ekonomiUyum Konseyi toplantısında, bütçe açığının milli gelire oranının sarsıntı harcamaları hariç Avrupa Birliği (AB) standartlarında tutulacağı bir yaklaşımın sürdürüleceği vurgulandı.

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomik Uyum Konseyi’nin ikinci toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Ekonomik Uyum Konseyi’nin bu dönemdeki ikinci toplantısını “Türkiye Yüzyılı” vizyonu çerçevesinde yeni ekonomik gelişmeleri ve öncelikli ekonomi politikalarını görüşmek üzere düzenlediği belirtildi. Haziran ayında yapılan ilk toplantıdan bu yana mali disiplinin sağlanması, iç talebin dengelenmesi, cari açığın düşürülmesi, rezervlerin güçlendirilmesi ve enflasyonla mücadele konularında değerli adımlar atıldığına vurgu yapılan açıklamada, “Bu tedbirlerle Türkiye’nin ekonomiyi güçlendirmesi amaçlandı. finansal istikrar ve sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi Bugünkü toplantıda öncelikle mevcut makroekonomik gelişmeler ve bütçe görünümü değerlendirildi. Ekonomide öngörülebilirliği artıracak ve beklentilere yön verecek Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları gözden geçirildi.”

OVP ile makroekonomik hedefler ve yapısal reform politikalarının güncelleneceği ve önümüzdeki 3 yılın yol haritasının ortaya konulacağı belirtilen açıklamada, ilgili tüm kesimlerin istişaresiyle hazırlanacak OVP’nin öngörülebilirliği artırarak yatırım ortamına değerli katkılar sağlar. Ekonomi güçlendirilerek elde edilecek mali alan, vatandaşlarımızın refahını artırmak için kullanılacaktır. Deprem harcamaları hariç bütçe açığının milli gelire oranını AB standartlarında tutacak yaklaşım sürdürülecektir. Toplam maliyeti 104 milyar dolara ulaşan depremde, deprem bölgesindeki ekonomik ve toplumsal tüm ilgili kurumlar uyum içinde hareket etmelidir. Bütçe imkanları dahilinde gerekli değişiklikler yapılarak tüm kurumların hayatın rehabilitasyonuna öncelik vermesi sağlanacaktır. Önümüzdeki dönemde temel makroekonomik hedefimiz enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere indirmektir. Bu kapsamda toplantıda, finansal istikrarın yanı sıra fiyat istikrarının devamına yönelik olarak Merkez Bankası’nın sorumluluğunda olmayan alanlarda atılacak adımlar ele alındı. Para politikasının genel çerçevesi ve son dönemde atılan miktarsal sıkılaştırma adımları hakkında bilgi verilerek, Döviz Korumalı Mevduata ilişkin gelişmeler değerlendirildi. Toplantıda özellikle mesleki eğitim merkezlerine devlet katkısının etkinliği değerlendirilerek, tasarruf ve etkinliğin artırılmasına yönelik kararlar alındı. Otomotiv ve gıda perakende bölümünde, son dönemlerde arz-talep istikrarını bozabilecek stokçuluk ve haksız uygulamaların ve bunlara bağlı fahiş fiyat artışlarının önlenmesi için yürütülen çalışmalar değerlendirilmiştir. Yüzyıl Türkiye’sinde daha güçlü ilerlememizi sağlayacak olan Ekonomik Uyum Konseyi üyeleri tarafından gündem önerileri sunuldu ve bu süreçte ilgili tüm kurumlarımızın uyum, işbirliği ve tam uyum içinde çalışma kararlılığı vurgulandı. İnanç ve istikrar ortamında, yüksek katma pahalı üretimi, ihracatı ve potansiyel büyümeyi daha da güçlendirecek, istihdam büyümesini destekleyecek, tasarrufları artıracak, enflasyonla birlikte çabalar öncelikli olmaya devam edecek, eşgüdüm içinde aktif ve kararlı adımlar atılacaktır. nitelikli yatırımlarla mevcut süreçler açığında kalıcı iyileştirme sağlamak. . – ANKARA

evren-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu