Haber

Abdi İpekçi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda anıldı

45 yıl önce silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Abdi İpekçi için Zincirlikuyu’daki mezarında düzenlenen anma töreni saat 11.00’de başladı. İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi İzet, damadı Engin İzet, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Sedat Ergin, CHP Şişli Belediye Başkanı Adayı Resul Emrah Şahan, eski meslektaşları ve Törene sevenleri katıldı. katıldı. Törende İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi İzet, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir birer konuşma yaptı.

“BAZEN YÜZLERİNİ GİZLİYORLAR, BAZEN İSİMLERİNİ GİZLİYORLAR”

Törende konuşan Nükhet İpekçi İzet, “Kahraman katilleri, yiğitleri, gaspçı avcıları ve çılgınları izlemeye devam ediyoruz. Bazen yüzlerini saklıyorlar, bazen isimlerini saklıyorlar… Onların arkadaşları, aileleri, dernekleri, partileri var. Hala onlarla gurur duyuyoruz, hep izlemek zorundaydık. Daha önce bazı bilgiler dar bir alandaydı.” Bir dönem bir İçişleri Bakanı, kendi ofisinin arkasında başka bir gücün kontrol odasını hayretle fark etmişti. Bir Başbakan, tesadüfen keşfettiği, varlığını tesadüfen öğrendiği bir örtülü ödeneği daha fazla incelemedi, ele almadı. Konunun bu kısımlarını çok az izleyebildik. “Kıtlığı nedeniyle yarım bırakılan diziler gibiydiler” dedi.

“GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASI İÇİN YIL DÖNÜMÜNDE TOPLANIR VE KONUŞMALAR YAPIYORUZ”

Nükhet İpekçi İzet, “Ne kadar tecrübe kazanırsak kazanalım, ne kadar benzerlikler yaşarsak yaşayalım şu anda elimizdeki bilgiler sadece platonik. Çünkü resmi olarak yerini bulamadılar, yüzen bilgiler. Yıkılan dakikalar.” ve ifadeler, tutukluların yakalanıp serbest bırakılması, süre doluyor.” “Uzun yıllara yayılan ortak durumlarımız tek bir masaya oturtulup resmen incelenemedi. Görünmeyen boyuttan, hiç gösterilmeyen boyuttan görünür boyuta geçemedik. Yıldönümlerinde bir araya geliyoruz, konuşmalar yapıyoruz. ki bu tür cinayetler son bulsun, gerçekler ortaya çıksın. Cinayetlerin çoğu uzun süredir konuşulmuyor.” “Ama hepsi, tüm bu vahşi cinayetler, devasa bir kütle halinde bir dağ gibi duruyor, sadece arkamızda değil, tam önümüzde.”

“ÜLKENİN BAĞIMSIZLIĞINI VE BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNDUK”

Törende konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, “1 Şubat’ta karanlık ellerin tetiklediği bir cinayetin Abdi İpekçi’yi ailesinden, dostlarından ve ülkesinden koparmasıyla demokrasi açısından bir kırılma noktası yaşandı. 1979. Yazılarında barışı, basın özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlığını ve bütünlüğünü savundu.” Gazeteciliğin önemini ortaya koyan, kanıta dayalı gazeteciliğin öncülüğünü yapan, hiçbir partiye, güç odağına yaslanmadan kamuoyunun haber alma hakkını savunan Abdi İpekçi’nin gazeteciliğini bugün hala özlüyoruz. Ve Türkiye’nin buna ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de gazeteciliğe yeni bir soluk getiren evrensel ahlak “Gazeteciliğin ilkelerle yapılabileceğini gösteren Abdi İpekçi’yi katledilmesinin 45’inci yılında saygı ve özlemle anıyoruz” dedi.

“Sayın ABDİ ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ”

Abdi İpekçi’nin koltuğuna oturmanın onur ve gurur olduğunu söyleyen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, “Abdi İpekçi’nin katilini hep söylüyoruz; Maltepe askeri hapishanesinden kaçırılan peki onu kim kaçırdı? Bu sorunun cevabını henüz bilmiyoruz. Tıpkı Uğur Mumcu gibi.” Çünkü ölüm emrini kimin verdiğini bilmiyoruz. Yaptığımız şey onun ölüm yıldönümlerini toplayıp anmak ama bunun şu ana kadar bir faydası oldu mu? Sahip değil. Abdi İpekçi 1 Şubat’ta Ankara’dan geldi. Gazeteye uğradı. Oradan evine giderken öldürüldü. Türkiye’deki siyasi durum Abdi İpekçi’nin fay hattının yumuşatılması gerektiğini ve bunun askeri darbeye dönüşmemesi gerektiğini söylemesi nedeniyle bu konuşmaları yapmasından kaynaklandı. Onun değerini anlamak, Türkiye ile ülkedeki fay hatlarının bir arada tutulması için neler yaptığını görmek son derece kıymetli. Gelecek yıl, ondan sonraki yıllarda Milliyet var olduğu sürece Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olarak birileri gelip buraya bir şeyler söyleyecektir. Tarih neyi değiştirebildiğimizi yargılayacak. Sayın Abdi çok şeyi değiştirdi. Onun için bu kalabalığın yanındayız, ruhu şad olsun” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu