Eroin Kaçakçısı Singapur’da İdam Edildi
Singapur’da 25 yaşındaki Saridawi Djamani, 30 gram eroin kaçakçılığı yapmaktan suçlu bulunduktan sonra ölüm cezasına çarptırıldı.
Yetkililer, Djamani’nin cezasının bugün infaz edildiğini doğruladı.
Djamani, bir hafta içinde uyuşturucu ticareti suçundan idam edilen ikinci kişi oldu. Geçen yıl Mart ayından bu yana 14 kişi daha bu suçlamayla idam edildi.
Singapur, dünyanın en sert uyuşturucularına sahip ülkelerinden biridir. Bunun “toplumu korumak” gerekçesiyle yapıldığı söyleniyor.
Yasaya göre, 500 gramdan fazla esrar veya 15 gramdan fazla eroin kaçakçılığı ölüm cezasıyla sonuçlanıyor.
Singapur yüksek mahkemesi, geçen yıl Ekim ayında Djamani aleyhindeki kararın bozulması talebini reddetmişti. Af kampanyaları da başarısız oldu.
Çarşamba günü, Mohd Aziz bin Hussain adlı bir Singapurlu, 2017 yılında 50 gram eroin satışına aracılık ettiği için asıldı.
Nisan ayında, Tangaraju Suppiah adlı bir mahkum, 1 kilo esrar sattığı için idam edildi. Suppiah’ın bu ticarete cep telefonu aracılığıyla aracılık ettiği iddia edildi.
Bundan önce de 2004 yılında Singapur’da bir kadın idam edilmişti. Yen May Woen adlı bir mahkum da uyuşturucu ticareti yapmakla suçlandı.
Singapurlu yetkililer, katı yasaların şehri “dünyanın en güvenli yerlerinden biri” yaptığını savunarak ölüm cezasının toplumda yaygın bir destek bulduğunu söylüyor.
Ancak ölüm karşıtları bu görüşe katılmamaktadır.
Uluslararası Af Örgütü’nden Chiara Sangiorgio, “Ölüm cezasının uyuşturucu kullanımı ve bulundurma üzerinde özel bir etkisi olduğuna dair hiçbir kanıt yok” dedi.
Singapur, uyuşturucuya bağlı ölüm cezalarına başvuran dört ülkeden biri. Diğerleri Çin, İran ve Suudi Arabistan.